آلرژی یا حساسیت به مواد غذایی (آلرژی غذایی) به واکنش سیستم ایمنی فرد نسبت به یک ماده غذایی و یا میوه های تازه اطلاق می شود.
آلرژی و یا حساسیت غذایی گاهی ممکن است به دلیل واکنش بدن به مواد افزودنی مجاز و مواد نگهدارنده باشد. گاهی مواد غذایی را را به چهار گروه، ۱- شیر و لبنیات، ۲- گوشت و حبوبات و مغزهای خوراکی، ۳- نان و غلات و ۴- میوه ها و سبزیجات تقسیم بندی می کنند. تاکنون گزارشات متعددی در رابطه با حساسیت به انواع مواد غذایی گروه های چهارگانه مذکور وجود دارد!
علائم آلرژی غذایی متعاقب مصرف مواد غذایی در مدت چند دقیقه و یا چند ساعت بروز می یابند! گاهی واکنش های آلرژیک متعاقب استفاده از مقادیر اندک غذای حساسیت زا نیزدر فرد ایجاد می گردد. علایم آلرژی غذایی به صورتهای زیر بروز می نماید:
شایان توجه است در موارد نادر و شدید آلرژی غذایی، مصرف غذایی که شخص به آن حساسیت دارد می تواند موجب شوک آنافیلاکسی (یک واکنش سیستمیک شدید که می تواند کشنده باشد) گردد.
آلرژی های غذایی اغلب در افرادی مشاهده می شود که سابقه وجود بیماری آلرژی در فامیل آنها وجود دارد. بیشترین شیوع حساسیت غذایی در ماهها و یا سال های اولیه زندگی و یا به عبارتی در دوران طفولیت و یا کودکی می باشد.
آنچه که در باره آلرژی غذایی باید به خاطر داشت عدم اشتباه علائم آلرژی غذایی با بیماری دیگری به نام عدم تحمل ماده غذایی (در اثر عدم وجود آنزیم مناسب برای جذب و هضم ماده غذایی) می باشد.
تشخیص و تفکیک این دوبیماری (آلرژی غذایی و عدم تحمل یک ماده غذایی) که دارای علائمی شبیه به هم هستند باید توسط پزشک متخصص صورت گیرد. یکی از شایعترین بیماریهای عدم تحمل در انسان عدم تحمل و هضم لاکتوز شیر می باشد که بدلیل عدم وجود و یا کمبود آنزیم لاکتاز در انسان بروز می یابد.
اسهال حاد
درمان زگیل با طب سنتی
درمان فیستول مقعدی در طب سنتی
علت و راههای درمان یبوست در طب سنتی؟
با
شروع فصل بهار درصد زیادی از مردم دچار آلرژی فصلی با علائم اشک ریزش،
آبریزش بینی، خارش گلو و خارشهای پوستی میشوند. یکی از علل بروز علائم،
گردهافشانی گلها و گیاهان در این فصل است.
در کتب طب سنتی ایرانی این
علائم با علائم بیماری نزله گرم مشابهت داشته و درمانهای مختلفی برای
پیشگیری و کاهش علائم آن توصیه شده است.
علت اصلی زکام و یا نزله گرم، ضعف مغز و ریزش فضولات و مواد زائد مغز به سمت بینی است. البته در بعضی موارد، ماده این بیماری به پوست هم نفوذ کرده و موجب خارش پوستی میشود.
در طب سنتی فردی که واکنشهای آلرژیک در او بروز کرده است، ابتدا با شناسایی مزاج فرد و بر اساس آن با اصلاح مزاج و یا اگر فرد دارای سوء مزاج شده باشد با اصلاح سبک زندگی و عادتهای غذایی با مواد غذایی متناسب با مزاج فرد و بررسی فعالیتهای بدنی و حتی نحوه استحمام فرد شروع به درمان آلرژی میگردد.
پس از شناسایی مزاج و سبک زندگی فرد مبتلا به آلرژی، نوبت به استفاده از داروهای گیاهی و در قدم آخر پاکسازی و حجامت در درمان آلرژی خواهد بود.
در درمان آلرژی و یا حتی زمانی که فرد واکنش های آلرژیک را خود مشاهده نمود، میتوان از گیاهان با طبع خشک به صورت شربت، عرق و یا دم کرده استفاده کرد.
به طور مثال استفاده از شربتهای خاکشیر و نارنج، آب زرشک، آبغوره، شربت آب لیمو، و دم کرده کاسنی و یا عرق آن توصیه میگردد. پس از این مرحلهها و درمان با گیاهان در صورت نیاز حجامت آلرژی انجام میگیرد.
در مورد مصرف گیاهان دارویی جهت تعریق، نوع گیاه متناسب با مزاج فرد و مقدار دلخواه مصرف آن مراجعه به افراد متخصص الزامی است؛ زیرا استفاده خودسرانه گیاهان دارویی بر خلاف تعرفه عموم مردم که داروهای گیاهی ضرری ندارد دارای عوارض و تداخلات شدید میباشند.
بهترین راه پیشگیری از یک واکنش آلرژیک، شناخت و اجتناب از غذاهایی است که این علائم را ایجاد می کنند. برای برخی از افراد این مشکل فقط یک مسئله ناراحت کننده است، اما برخی دیگر آنرا رنج بزرگتری می بینند.
برخی از اجزای غذایی آلرژی زا میتوانند زمانیکه بعنوان جزء غذایی در یک بشقاب غذا باشند، به خوبی در بین دیگر اجزاء غذا پنهان گردند. این اتفاق بویژه در رستوران ها و دیگر محافل اجتماعی رخ میدهد.